Procesy poznawcze cz 4

Analizator wzrokowy – oko reaguje na promieniowanie elektromagnetyczne różnej częstotliwości.
Analizator słuchowy wrażliwy jest na szybkie cykliczne zmiany ciśnienia w powietrzu.
Analizatory smaku i węchu – rozpoznają strukturę cząsteczek chemicznych w pożywieniu i powietrzu.
Analizatory ucisku i dotyku – analizują energię fizyczną działającą na receptory.
Analizatory temperatury – analizują temperaturę otoczenia.
Analizatory bólu – analizują nasze subiektywne uczucie bólu (w świecie fizycznym ból nie istnieje, jest to odczucie subiektywne).
Analizator kinestetyczny – analizuje informacje płynące z mięśni i ścięgien.

Jaka jest nasza wrażliwość zmysłowa:
– nos psa jest milion razy bardziej wrażliwy niż nos człowieka
– nietoperze posiadają zdolność echolokacji
– pewne zwierzęta mają zdolność wyczuwania wstrząsów sejsmicznych
– ćmy potrafią “wywąchać” zapach z odległości 1 kilometra
W tym zestawieniu człowiek wypada kiepsko. Człowiek posiada jednak rozwiniętą umiejętność myślenia i tym kompensuje niedoskonałości własnych zmysłów. Umożliwia to wychodzenie poza dostarczone informacje.
To mózg i jego układy zmysłowe dają nam odczucie barwy, dźwięku, smaku, zapachu, faktury, bólu.
Zjawisko fotopsji – wywoływanie wrażeń wzrokowych poprzez ucisk gałki ocznej.

Podobieństwa w działaniu zmysłów
Wszystkie zmysły przekształcają energię na impulsy elektryczne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *